Hangjongeren, jeugd

ROOSENDAAL - Vanaf 2015 wordt de jeugdzorg in zijn geheel overgeheveld naar gemeenten. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Roosendaal wil binnen het netwerk van professionele partners dan een centrale rol gaan spelen. Uit onderzoek blijkt echter dat ouders het CJG wel, maar zijn rol in de zorg voor jeugd niet kennen. Dat meldt Dichtbij.nl.

Wethouder Kees Jongmans van de gemeente Roosendaal is niet blij dat ouders niet weten waar het centrum voor staat. Zij associëren het vooral met problemen.  “En dat klopt niet, het CJG is niet alleen maar voor problemen, maar zou een inloopplek voor álle ouders moeten zijn,” aldus Jongmans.

Toch laat het onderzoek ook zien dat ouders zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid als het om de opvoeding van hun kinderen gaat. Zij zoeken bijvoorbeeld eerst steun bij hun familie, buren en vrienden en schakelen daarna pas eventueel scholen en instanties in.

Het CJG gebruikt de resultaten van het onderzoek om het beleid te verbeteren. Zo staan ouders positief tegenover het idee van een verlengd consultatiebureau. Vooral ouders met oudere kinderen ervaren een gebrek aan contact met ‘lotgenoten’.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz