Commissie Deetman, misbruik, Rooms-katholiek kerk, klachten

AMSTERDAM (Novum) - In het rapport van de commissie-Deetman over misbruik van meisjes in de rooms-katholieke kerk staan niet alle meldingen op de juiste manier beschreven. Dat stelt het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vrijdag in een reactie op het maandag gepubliceerde onderzoek.

Het platform kreeg in totaal 21 klachten. Het ging onder meer over verkeerde formuleringen en foutieve jaartallen en plaatsen. Ook waren enkele meldingen helemaal niet opgenomen. Volgens het VPKK heeft dat een aantal melders 'zeer ontmoedigd'. Het platform maakt zich zorgen en zegt dergelijke fouten niet te kunnen accepteren.

"Een goede beschrijving van de meldingen in het rapport is onmisbaar voor de eerste stap van erkenning en herstel", stelt het VPKK. Het platform vraagt nu alle melders om hun melding in het rapport te controleren.

Het vervolgonderzoek van Deetman bleek maandag 181 nieuwe meldingen van seksueel misbruik of geweld te hebben opgeleverd. Van structurele misstanden binnen de vrouwelijke congregaties was volgens Deetman geen sprake.