commissie andre rouvoet

DEN HAAG - De commissie Samson deed onderzoek naar seksueel misbruik bij kinderen die door de overheid in instellingen en pleeggezinnen zijn geplaatst. Vorig jaar presenteerde de commissie een ruchtmakend rapport. Een commissie onder leiding van André Rouvoet, die als minister van Jeugd en Gezin medeverantwoordelijk was voor de aanstelling van de commissie Samson, werd vervolgens verzocht de aanbevelingen uit dit rapport te concretiseren. Op 1 mei zal naar verwachting het Kwaliteitskader Voorkomen Seksueel Misbruik gepresenteerd worden. Dat meldt Gemeente.nu.

Eén van de opdrachten aan Rouvoet was om het voorkomen van seksueel misbruik in te bakken in de structuur van jeugdinstellingen. Dit zal onder meer gerealiseerd gaan worden door een professionaliseringsslag in de sector.

De commissie onder leiding van oud-procureur-generaal Rieke Samson concludeerde dat kinderen in instellingen veel vaker slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik dan kinderen in pleeggezinnen. De overheid wist van het misbruik, maar ondernam geen actie. Ook de sector bleef in gebreke.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink