Normal_slaap_slapen_ogen_dicht_vrouw_depressie

(Novum) - Van ouders met schulden mag geen beslag worden gelegd op de toe- en bijslagen voor kinderen. Dat moet voorkomen dat kinderen in armoede opgroeien, meent Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks). De politica zal dit woensdagavond voorstellen tijdens een debat over armoede met staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA).

"Armoede in je jeugd werkt een leven lang door en gaat vaak ook over op volgende generaties", stelt zij. "Daarom is het zaak gezinnen met lage inkomens extra te ontzien. Schulden van ouders moeten afbetaald worden, maar daar mogen kinderen niet de dupe van worden." Voortman wil daarom dat geen beslag mag worden gelegd op bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag als dat leidt tot meer armoede.

Voortman verwacht veel van Klijnsma om het aantal kinderen dat in armoede opgroeit drastisch terug te brengen. Zij wijst erop dat de bewindsvrouw zich binnen de PvdA altijd heeft ingezet om kinderen voor armoede te behoeden. "Nu heeft zij de kans om die mooie ambities waar te maken."