Normal_kind_misbruik_knuffel
Slachtoffers van seksueel misbruik in een jeugdzorginstelling of pleeggezin kunnen vanaf september 2013 een schadeclaim indienen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en verschillende zorginstanties maakten dat donderdagavond bekend. Dit meldt NRC.
 
Naar aanleiding van onderzoek door de commissie-Samson naar misbruik in de jeugdzorg wil de overheid slachtoffers of hun nabestaanden een hulppakket aanbieden. De schadevergoeding maakt deel uit van dit hulppakket. De commissie-Samson kwam vorig jaar tot de conclusie dat de overheid en jeugdzorg in gebreke zijn gebleven in de bescherming tegen seksueel misbruik van kinderen die uit huis werden geplaatst.  
 
Slachtoffers die een schadeclaim willen indienen kunnen kiezen uit twee regelingen. De eerste regeling is voor mensen die niemand aansprakelijk willen of kunnen stellen voor geleden schade. Binnen deze regeling wordt een bedrag tussen de duizend en 35 duizend euro uitgekeerd. Bij de tweede regeling wordt wel een (pleeg)zorginstelling aansprakelijk gesteld. Schadebedragen tot honderdduizend euro worden daarbij uitgekeerd. Ook nabestaanden kunnen een beroep doen op de tweede regeling.
 
Slachtoffers uit de periode 1945-2012 kunnen aanspraak maken op de schaderegeling uit het hulppakket. Slachtofferhulp Nederland zal slachtoffers bijstaan bij het kiezen van een regeling. De aanvraag kan tot en met 31 december 2015 worden ingediend. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven neemt de aanvragen vanaf 2 september inhoudelijk in behandeling. 
 
© Nationale Zorggids