Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind
Het aantal meldingen van kindermishandeling bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is vorig jaar niet verder gestegen. Vorig jaar kreeg het meldpunt 65.000 meldingen binnen, evenveel als het jaar daarvoor. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de jarenlange stijging van het aantal meldingen van kindermishandeling. Dit meldt Skipr.
 
In 2004 kwamen bij het AMK 34.000 meldingen van kindersmishandeling binnen. Sindsdien steeg het aantal meldingen ieder jaar. Volgens Jeugdzorg Nederland had deze stijging niet zozeer te maken met een toename van kindermishandeling maar zochten met name hulpverleners eerder contact met het meldpunt.  In 2012 leidde iets minder dan een derde van de meldingen bij het AMK tot een onderzoek door Jeugdzorg.
 
Dit jaar zijn nieuwe maatregelen getroffen om kindermishandeling eerder op te sporen en terug te dringen. Zo is op 1 juli 2013 de wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht geworden. De wet verplicht zorgverleners en andere professionals om bij een vermoeden van kindermishandeling te handelen volgens een meldprotocol. Dit kan uiteindelijk leiden tot een melding bij het AMK.
 
Daarnaast maakte het ministerie van Volksgezondheid de zogeheten 'kindcheck' verplicht voor alle ziekenhuizen. De kindcheck is ingevoerd na een succesvolle proef  in de regio Den Haag. Ouders die zich onder verdachte omstandigheden met hun kind bij de huisarts, ambulancedienst of spoedeisende hulp melden, zullen kort daarna worden gebeld door het AMK.
 
© Nationale Zorggids