Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst
Tot nu toe hebben 26 slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen of pleeggezinnen een schadeclaim ingediend bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Op 18 juli werd bekend gemaakt dat slachtoffers uit de periode 1945-2012 aanspraak kunnen maken op een schaderegeling. Sinds gisteren kunnen slachtoffers officieel bij het Schadefonds terecht maar de eerste claims kwamen al eerder binnen. Dat meldt NOS.
 
De tegemoetkoming is een onderdeel van het hulppakket dat de overheid en Jeugdzorg Nederland aanbieden aan zowel slachtoffers als hun nabestaanden. Voor de financiële tegemoetkoming bestaan twee regelingen. De Tijdelijke regeling Tegemoetkoming seksueel misbruik is voor slachtoffers die niemand aansprakelijk willen of kunnen stellen voor de geleden schade. Het Schadefonds kijkt dan alleen naar slachtofferschap. Binnen deze regeling wordt een bedrag tussen de duizend en 35 duizend euro uitgekeerd. De hoogte van het bedrag hangt af van de aard en de ernst van het misbruik. Voor deze regeling zijn inmiddels dertien claims ingediend.
 
Bij de tweede regeling, het Statuut afhandeling van civiele vorderingen tot schadevergoeding seksueel misbruik, wordt wel een (pleeg)zorginstelling aansprakelijk gesteld. Schadebedragen tot honderdduizend euro worden daarbij uitgekeerd. Naast slachtoffers kunnen ook nabestaanden een beroep doen op deze tweede regeling. Net als voor de eerste regeling zijn er ook voor deze regeling dertien aanvragen ingediend.
 
Slachtoffers kunnen zelf kiezen van welke schaderegeling zijn gebruik willen maken. Op verzoek staat Slachtofferhulp Nederland slachtoffers bij in de keuze voor een regeling. De verschillen tussen beide regelingen zitten vooral in de bewijslast, de rol van de beschuldigde en de hoogte van de bedragen die worden uitgekeerd. Aanvragen kunnen tot 2015 worden ingediend. De 26 aanvragen die inmiddels zijn ingediend, zijn nog in behandeling.
 
© Nationale Zorggids