Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een innovatief platform gelanceerd waar beleidsmakers en beroepskrachten in de jeugdzorg hun kennis kunnen delen. Op het zogeheten 'Kennisnet Jeugd' wordt informatie uitgewisseld over de naderende transitie en transformatie van het jeugdstelsel, zo meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Het innovatieve platform biedt ruimte voor inspirerende voorbeelden, het stellen van vragen en voor discussie. Beroepskrachten kunnen er antwoorden geven, eigen voorbeelden delen en blogs schrijven over onderwerpen rond de transitie en transformatie.

'Het is fijn om met collega's van gedachten te wisselen die dezelfde vragen hebben', aldus wethouder Jeugd en Onderwijs van de gemeente Oss, René Peters.

De Nederlandse gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Die transitie gaat gepaard met de transformatie: de zorg moet dichter bij de gezinnen komen te staan, eerder geboden worden en effectiever zijn.

Op Kennisnetjeugd.nl kunnen de beroepskrachten hun kennis uitwisselen. Ook kunnen er contacten worden opgebouwd tussen mensen die zich bezighouden met de transitie en transformatie van het jeugdstelsel. De helpdesk Transitie van het Transitiebureau Jeugd deelt op het platform vragen en antwoorden.

Het Nederlands Jeugdinstituut merkte op dat er in de jeugdsector behoefte is om onderwerpen rondom de transitie te bespreken, voorbeelden te toetsen en elkaar te leren kennen. Sinds half mei hebben er al ruim 500 deelnemers zich aangemeld. Dat het voorziet in een behoefte blijkt uit het snel groeiende aantal deelnemers.

Volgens Peter Dijkshoorn, kinderpsychiater en bestuurder van Accare, is het platform zeer relevant voor de transitie, juist omdat niemand de juiste antwoorden heeft en er elke dag nieuwe inzichten ontstaan.

© Nationale Zorggids