Normal_button_ontdek_de_pleegouder_in_je_buurt_in_jpg

Onder het motto ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’ organiseert Pleegzorg Nederland op zaterdagmiddag 5 oktober 2013 een ontmoeting bij pleegouders thuis. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor het belang van pleegzorg en het schrijnende tekort aan pleegouders in Nederland. Honderd pleeggezinnen openen tussen 14.00 en 17.00 uur letterlijk hun deuren voor het grote publiek. Dat meldt Combinatie Jeugdzorg.

'Om geïnteresseerden warm te maken de stap richting pleegzorg te zetten, willen we onze huidige pleegouders graag als ambassadeurs voorstellen', zegt woordvoerder Mark Bent van Jeugdzorg Nederland. 'Vanuit hun persoonlijke ervaringen en verhalen kunnen pleegouders als geen ander vertellen wat het betekent om pleegouder te worden en pleegouder te zijn. We zien nog steeds dat de vraag naar pleegzorg het aanbod aan beschikbare pleeggezinnen overstijgt. Nieuwe pleeggezinnen blijven daarom hard nodig.'

De 'open huis'-actie is onderdeel van de campagne ‘Ontdek de pleegouder in jezelf’ die in 2011 is gestart. Afgelopen jaar zijn 3.066 nieuwe pleegouders geaccepteerd. Dat is acht procent meer dan in 2011. Met deze actie hoopt Pleegzorg Nederland de stijgende lijn verder voort te zetten.

Een pleeggezin is het beste alternatief voor kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Vorig jaar hebben 20.949 kinderen voor korte of langere tijd gebruikgemaakt van pleegzorg dankzij de inzet van 16.330 pleeggezinnen. In de afgelopen tien jaar is het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg verdubbeld.

Naast deze open middag organiseert Combinatie Jeugdzorg iedere maand een informatieavond over pleegzorg. Tijdens deze avond worden alle kanten van pleegzorg op een heldere en realistische manier belicht en vertelt een ervaren pleegouder over de eigen ervaringen. De eerstvolgende informatieavond is op donderdag 24 oktober van 20.00 tot 22.00 uur aan de Nuenenseweg 4 in Eindhoven. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via triangel@combinatiejeugdzorg.nl. Meer informatie over de actie 'Ontdek de pleegouder in je buurt', de deelnemende pleeggezinnen en pleegzorg in het algemeen staat op www.pleegzorg.nl.

© Nationale Zorggids