Normal_vuurwerk_scholieren

Er lijkt steeds meer begrip te komen vanuit de samenleving voor een verbod op consumentenvuurwerk. Negen zorgorganisaties ondertekenden gisteren een brandbrief en een manifest waarin op een vuurwerkverbod wordt aangedrongen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De brief is ondertekend door onder meer het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland en het Oogziekenhuis. Ook onder burgemeesters bestaat er draagvlak voor een verbod op consumentenvuurwerk. Uit een rondgang blijkt dat 30 procent van alle burgemeesters hier wel oren naar heeft. De burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, wil het vuurwerk voor consumenten tijdens komende jaarwisseling al verbieden.

De ondertekenaars van het manifest, waaronder veel instellingen en verenigingen op het gebied van oogzorg, zien jaarlijks veel slachtoffers voorbijkomen. Bij tien mensen werd begin dit jaar een oog verwijderd als gevolg van een ongeluk met vuurwerk. Daarnaast zijn er mensen die een hand of een arm moeten missen. Ook vielen er doden als gevolg van letsels door vuurwerk. Het Oogziekenhuis pleit al langer voor een vuurwerkverbod. 'Met dit manifest willen we het standpunt tegen vuurwerk extra krachtig neerzetten', laat een woordvoerder weten.

Volgens de woordvoerder is het overigens niet nodig om vuurwerk helemaal te verbieden. 'Met grote professionele shows kan iedereen blijven genieten van vuurwerk.' De verwachting is dat meer zorginstellingen zich bij het initiatief zullen aansluiten. De brief wordt aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

© Nationale Zorggids