Normal_rookverbod

In steeds minder cafés wordt het rookverbod overtreden. Voorlopige cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten zien dat in de eerste maanden van 2014 in zo’n 75 procent van de cafés niet meer wordt gerookt. In het najaar van 2013 gold dit voor 65 procent van de kroegen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is positief over de trend maar waarschuwt voor teveel optimisme. Hij verwacht dat er nog een lange weg te gaan is voordat de norm overal wordt gerespecteerd. In juni volgen de definitieve, volledige cijfers van de NVWA over de naleving van het rookverbod.

De staatssecretaris liep zaterdagavond mee met een inspectieteam van de NVWA. Het team deed een ronde langs horeca in Den Haag om te controleren op de naleving van het rookverbod en het verbod op tabaksverkoop aan personen onder de 18 jaar.

Als tabaksverkopers drie keer binnen een jaar tabak verkopen aan minderjarigen moeten zij minstens een week de tabaksverkoop staken. Daarnaast krijgen ze een boete. De nieuwe three-strikes-out maatregel wordt sinds 1 januari 2014 door de NVWA gehandhaafd.

© Nationale Zorggids