Normal_jongeren_hangen

(Novum) - De Amsterdamse justitiële jeugdinrichting Amsterbaken moet haar deuren per 1 januari 2016 sluiten. De 64 jongeren die nu nog in de jeugdinrichting verblijven worden uitbehandeld of overgeplaatst. Door de sluiting gaan 170 arbeidsplaatsen verloren. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

De tachtig beschikbare plaatsen in het forensisch behandelcentrum voor jongens van 12 tot 18 jaar zijn niet meer nodig. Volgens de bewindsman is dat het gevolg van de 'aanhoudende onderbezetting' in de justitiële jeugdinrichtingen. Tussen 2010 en 2013 is de bezetting van de jeugdinrichtingen met 26 procent gedaald.

Volgens Teeven is het niet mogelijk in meerdere inrichtingen een beperkt aantal plekken af te stoten. Daarom is ervoor gekozen een jeugdinrichting te sluiten. Amsterbaken voorziet het minst in 'de behoefte'. Ook is gekeken naar de spreiding van klinieken door Nederland. Na de sluiting van Amsterbaken zijn er in 2017 nog 520 plaatsen van de 650 over.