Ritalin

Amsterdamse scholieren gebruiken het medicijn Ritalin om beter te kunnen scoren tijdens hun eindexamens. Ze gebruiken het middel terwijl zij geen ADHD of ADD hebben, waarvoor het medicijn bedoeld is. Ritalin is alleen verkrijgbaar op recept, de scholieren kopen het van medescholieren met een concentratiestoornis. Dit meldt het Parool.

De scholieren die het middel gebruiken zeggen dat zij zich beter kunnen concentreren en minder snel in de verleiding komen door afleidingen zoals Facebook. “Bij Latijn komt Ritalin goed van pas, dan kan ik uren doorlezen. Zo haal ik hogere cijfers,” zegt een 18-jarige scholier tegen de krant.
 
De Ritalin wordt op scholen verkocht door medescholieren die het middel op recept krijgen omdat ze ADHD of ADD hebben. Onderzoeker Ton Nabben van het Bonger Instituut verbaast het niet dat het middel ruimschoots voorhanden is voor Amsterdamse scholieren. “Schoolvrienden laten elkaar van alles proberen. Omdat het veel wordt voorgeschreven, is het op elke school aanwezig,” zegt Nabben.
 
Conrector bovenbouw Inge Krul van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam vindt het “onverstandig” dat leerlingen het medicijn zonder recept en zonder bijbehorende medische zorg gebruiken. Verbieden zal echter lastig worden, zegt ze. “We zien het niet aan de kinderen en hebben er geen zicht op. Het valt een beetje onder de categorie 'één van de vele dingen waar wij niet veel aan kunnen doen'.”
 
© Nationale Zorggids