Normal_student_moe_lui_slapen

Steeds meer mensen, waaronder veel jongeren, kampen met een gebrek aan slaap. Van alle vrouwen onder de 21 heeft bijna de helft een slaapstoornis. Bijna een derde van de bevolking krijgt dagelijks niet meer dan zes uur slaap. Dat meldt de Telegraaf.

Er is sprake van een slaapstoornis wanneer iemand langer dan drie maanden last heeft van slecht slapen in combinatie met slaperigheid, vermoeidheid, humeurigheid en slecht presteren overdag. Volgens slaaponderzoeker Gerard Kerkhof, verbonden aan het slaapstoornissencentrum van het Medisch Centrum Haaglanden, dreigt het slaapprobleem een epidemie te worden. De uitkomsten van zijn nog ongepubliceerde studie naar het slaapgedrag van Nederlanders laat een verontrustend beeld zien.

Dertig procent van de Nederlanders slaapt per nacht zes uur of minder, terwijl zes uur slaap doorgaans wordt beschouwd als een kritische grens. In alle leeftijdscategorieën slapen Nederlanders gemiddeld minstens een uur minder dan aanbevolen. Vooral jonge mannen en jonge vrouwen komen slaap tekort. Vrouwen van 18 tot 20 jaar slapen 7,7 uur, en mannen 7,1 uur, terwijl voor hen gemiddeld 9 uur slaap gewenst is. Mannen tussen 40 en 50 jaar slapen het minst (gemiddeld 6,5 uur), maar zij hebben ook minder slaap nodig - voor hen is 7,5 tot 8,5 uur optimaal.

Als belangrijke oorzaak voor de slechte nachtrust wordt het gebruik van elektronische apparaten genoemd. Vooral jongeren blijken tot in de nacht bezig te zijn met hun smartphone, tablet of andere verspreiders van 'blauw licht'. Volgens Kerkhof zijn de effecten van slaapgebrek op de lange termijn net zo schadelijk als als slecht eten of te weinig bewegen en wil dat de overheid meer aandacht gaat besteden aan het probleem.

© Nationale Zorggids