Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Vanaf 1 januari 2015 valt jeugdzorg onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Uit een enquête van RTL Nieuws is gebleken dat een aanzienlijk deel van de gemeenten zich zorgen maakt over de problemen die hen te wachten staan. Dat meldt de Volkskrant.

De enquête werd gehouden onder de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten. Van de honderd gemeenten die reageerden, geeft bijna 90 procent aan problemen te verwachten. Bijna de helft is bang dat er niet genoeg geld is en een op de tien zegt niet voldoende personeel of deskundigheid in huis te hebben. In een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) schreef de Eindhovense wethouder Jannie Visser vorige week dat de 21 gemeenten in de regio Eindhoven volgend jaar naar schatting vijftien miljoen euro tekort komen voor de jeugdzorg.

De gemeenten nemen deze week de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de jeugdzorg over van de provincies. Die overheveling zou een eind moeten maken aan de bureaucratie en het langs elkaar heen werken van hulpverleners, een praktijk waarover zowel cliënten als werknemers de afgelopen jaren veel klaagden. Van de gemeenten wordt verwacht dat zij betere zorg gaan leveren met vijftien procent minder budget.

© Nationale Zorggids