Normal_luisteren__oortjes

Kinderen die na een operatie dertig minuten naar muziek luisteren, hebben minder last van pijn. Dat is de conclusie uit een Amerikaans onderzoek aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago, zo meldt Nu.nl.

Onderzoekers voerden een experiment uit met zestig kinderen van negen tot en met veertien jaar oud die een operatie moesten ondergaan. Een deel van de kinderen luisterde na de ingreep dertig minuten naar muziek van eigen keuze, een andere groep kreeg een luisterboek te horen en de rest kreeg een hoofdtelefoon op zonder geluid.

De kinderen die naar muziek of een luisterboek luisterden, bleken minder pijn te voelen dan de derde groep. Volgens onderzoeker Santhanam Suresh is de verlichting van pijn te verklaren door de afleiding die het luisteren naar muziek biedt. Doordat de kinderen niet aan pijn denken wordt de pijn minder. 'We proberen het brein te bedriegen door de mentale kanalen op iets anders af te stemmen', aldus Suresh. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat kinderen die tijdens het aanbrengen van een infuus luisteren naar muziek minder last hebben van de ingreep.

© Nationale Zorggids