Normal_schaamte_docent2345
Er melden zich steeds meer jongens en meisjes met psychische problemen bij het Landelijk Psychotraumacentrum van het UMC Utrecht. Oorzaak hiervan is chantage met blootfoto's. De slachtoffers, met name tieners van tussen de 14 en 17 jaar, hebben klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit meldt Metro. 
Sexting houdt in dat er berichten verstuurd worden waar seksueel getinte informatie in staat, zoals naaktbeelden. Dit fenomeen kan vervelende gevolgen hebben, zo vertelt Iva Bicanic, coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum en coördinator van het Centrum Seksueel Geweld. Namelijk chantage. Bicanic: “De laatste jaren is het aantal patiënten met angsten en somberheid door sexting fiks toegenomen. We zien ze steeds meer in de behandelkamer.”
 
De slachtoffers hebben klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS), aldus Bicanic. De chantage overkomt met name tieners. Meisjes zijn het vaakst slachtoffer, maar het gebeurt ook bij jongens. De jongeren krijgen cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie om hun slechte ervaringen te verwerken. De slachtoffers kampen veel met zelfbeschuldiging, mede dankzij de negatieve reacties uit hun omgeving. Zelfbeschuldiging kan leiden tot automutilatie of eetproblemen. “De meisjes zien geen uitweg meer,” vertelt Bicanic. “Het ene rampscenario na het andere volgt elkaar op. Wat als het uitkomt? Dan krijg ik een stigma. En wat een tiener het liefst wil, is normaal zijn. Chantage met naaktbeelden voelt voor veel slachtoffers alsof ze lichamelijk aangerand worden.” Veel meisjes die slachtoffer worden, zijn al eerder getraumatiseerd of hebben een negatief zelfbeeld, aldus Bicanic.
 
© Nationale Zorggids