Normal_e-sigaret

De e-sigaret is voor jongeren een opstapje naar een echte sigaret. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek onder 2500 veertienjarigen. Van de respondenten die al eens een e-sigaret hadden gerookt, rookte een kwart een jaar later een echte sigaret. Dat meldt NRC. 

“Het is het sterkste bewijs tot nu toe dat e-sigaretten een gezondheidsgevaar zijn omdat ze jongeren aanmoedigen om tabaksproducten te roken”, schrijft een commentator in het Journal of the American Medical Association.

In Nederland wordt de e-sigaret steeds meer gebruikt, zo blijkt uit gegevens van het Trimbosinstituut. In 2014 gebruikte 4,1 procent van de Nederlanders de e-sigaret, in 2012 was dat maar één procent. De e-sigaret brengt veel minder schade toe aan gezondheid dan de echte sigaret, maar volgens het RIVM is de damp nog steeds schadelijk voor de gezondheid.

Mogelijk stappen er rokers over van tabak naar de e-sigaret. In dat geval zou het wel gezondheidswinst betekenen, maar de vrees dat mensen overstappen van de e-sigaret naar tabak is groter. Die vrees is bevestigd, maar het onderzoek heeft niet aangetoond dat de nicotinedamp uit de e-sigaret ervoor heeft gezorgd dat jongeren verslaafd raakten.

Onlangs scherpte staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid de eisen en regels aan voor alle e-sigaretten door onder meer de leeftijdsgrens van 18 jaar in te voeren.

© Nationale Zorggids