Normal_geld_briefgeld

Naast de inwoners en ambtenaren hebben ook wethouders hun hoofdbrekens over de bezuinigingen op onder meer zorg en jeugd. Wethouders vinden dat ze door het Rijk voor een 'schier onmogelijk opdracht' worden gesteld. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

Uit een opiniepeiling dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd blijkt dat ambtenaren nieuwe bezuinigingen voorspellen op de Wmo en jeugdzorg. Wethouders in onder meer Roermond en Lelystad hebben net als ambtenaren en inwoners moeite met de bezuinigingen. “We moeten de zorg en ondersteuning op een andere manier regelen”, zegt wethouder financiën Jop Fackeldy (PvdA) van Lelystad. "Daar zijn we ook hard mee bezig, maar dat vergt tijd. Ook van instellingen en van burgers. Ik ben ervan overtuigd dat we een heel eind kunnen komen, als het rijk tenminste stopt met de cumulatie van kortingen.”

Roermondse wethouder Marianne Smitsmans stelt dat de regering gemeenten voor een schier onmogelijk opdracht stelt. “We kunnen de bezuinigingen alleen realiseren als we de gelegenheid krijgen om ons beleid om te buigen, zoals het inrichten van meer algemene voorzieningen en door mensen aan te spreken op hun eigen verantwoordelijkheid en kracht. Dat daar grenzen aan zijn, is duidelijk.”

Gemeenten moeten ook volgend jaar inleveren op het budget. Lelystad krijgt volgend jaar voor de uitvoering van de Wmo en de jeugdzorg bijvoorbeeld vier miljoen euro minder dan dit jaar. Vanwege de decentralisatie was het dit jaar al een zware klus om de financiën op orde te krijgen. De huishoudelijk hulp in Lelystad in daarom versoberd. Of het budget voor jeugdzorg toereikend is, is nog de vraag. “Dar we forse problemen”, aldus wethouder Fackeldy. 

© Nationale Zorggids