Logo_inspectie_jeugdzorg
In juni 2015 voerde de Inspectie Jeugdzorg een onaangekondigd toezicht uit bij de jeugdhulpinstellingen Spirit, TriviumLindenhof en Icarus. Doel was het toetsen van de verbeteringen die naar aanleiding van een eerder toezicht zouden worden doorgevoerd. De inspectie oordeelt dat alle drie de instellingen voldoende handelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen te voorkomen. Dit meldt IJZ. 
In juni 2015 voerde de inspectie een onaangekondigd toezicht uit bij de drie instellingen om te bepalen in hoeverre noodzakelijke verbetermaatregelen in de werkwijze zijn doorgevoerd. Het toezicht richtte zich op de vraag of instellingen adequaat handelen om het risico voor kinderen in de jeugdhulp te beperken om slachtoffer of pleger te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
 
De inspectie oordeelt dat de drie instellingen de noodzakelijke verbeteringen grotendeels in de werkwijze hebben doorgevoerd en dat zij daarmee inmiddels voldoende handelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Zo wordt er voldoende aandacht besteed aan een gezonde seksuele ontwikkeling en wordt er adequaat gehandeld bij (een vermoeden van) seksueel grensoverschrijdend gedrag.
 
De instellingen hebben alle één verbetermaatregel nog niet volledig doorgevoerd. Bij Icarus gaat het om de scholing van de medewerkers, bij Spirit betreft dit het opnemen van de seksuele ontwikkeling in het plan, alsook de evaluatie van het plan en bij TriviumLindenhof gaat het om het systematisch inschatten van de risico’s op seksueel grensoverschrijdend gedrag. De inspectie verwacht van de drie instellingen dat zij deze verbetermaatregelen op korte termijn alsnog volledig doorvoeren en dat zij haar voor 1 december informeren over de voortgang.
 
© Nationale Zorggids