Normal_ruzie_kind_misbruik_geweld

Er hebben zich al veel mensen bij commissie-De Winter gemeld die te maken hebben gehad met geweld in de jeugdzorg. Dat heeft voorzitter Micha de Winter gezegd, meldt RTV Utrecht.

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie installeerde de commissie gisteren formeel, maar nu al blijkt dat er zeventig meldingen zijn binnengekomen. Dat is opvallend, want officieel is er nog geen meldpunt. Wel doet de commissie al sinds september vooronderzoek naar geweld in de jeugdzorg.

Volgens de Winter spreken betrokkenen over heftig en langdurig geweld. Daarnaast valt op dat lichamelijk en psychisch geweld vaak samengaan met seksueel misbruik. "Het is heftig wat we zien tot nu toe. Het is langdurig, het heeft veel impact op de rest van je leven. Vernedering, verwaarlozing, maar ook lichamelijk geweld, de trap af gooien, opsluiten en slaan. Eigenlijk komt het heel vaak samen voor", aldus De Winter.

De Winter doet samen met zes andere leden tot en met mei vooronderzoek naar geweld in de jeugdzorg tussen 1945 en nu. Ze brengen onder meer in kaart of er genoeg bronnen zijn voor wetenschappelijk onderzoek en of er signalen zijn voor systematisch geweld. Volgens De Winter is nu al duidelijk dat er vervolgonderzoek moet komen. Wanneer dat gebeurt, zal er waarschijnlijk ook een meldpunt komen. 

© Nationale Zorggids