Normal_jongeren3223

Omdat er steeds vaker door scholen en bedrijven om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt gevraagd, krijgen jongeren het steeds moeilijker om hun leven weer op de rails te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van justitie, meldt Trouw. 

Jongeren doen vaak niet eens moeite om de VOG aan te vragen, omdat ze weten dat ze het benodigde papiertje toch niet krijgen. Vaak denken ze dat ten onrechte, waardoor ze niet in aanmerking komen voor bepaalde opleidingen of banen. Scholen zouden de VOG - die aangeeft dat gedrag in verleden geen bezwaar oplevert - gebruiken om moeilijke leerlingen te weren, denken medewerkers van reclassering en jeugdzorg. Scholen geven de jongeren dan mee dat ze het papiertje niet kunnen krijgen, waardoor de jeugdigen ontmoedigd worden om aan de aanvraag te beginnen.

Een VOG wordt bijna altijd toegekend, zelfs als er sprake is van een strafblad. De screening toetst juist of het verleden een risico vormt voor een nieuwe baan of opleiding en of het belang van de aanvrager niet zwaarder weegt dan de risico's. De VOG is juist in het leven geroepen om de gevolgen van een strafblad te beperken, maar nu lijkt juist het tegenovergestelde het geval. "De invloed van de VOG op het leven van deze jongeren wordt veel groter dan nodig", zegt Friso Gosliga van bureau Senseguide, dat het onderzoek naar risicojongeren en VOG-aanvragen uitvoerde.

Het bureau verzamelde ervaringen van 54 van dergelijke jongeren en van 73 mensen die beroepsmatig met hen te maken hebben. "Jongeren laten hun studie- of beroepskeuze afhangen van de vraag of ze er een VOG voor nodig hebben", zegt Gosliga. "Als dat zo is, mijden ze die studies of beroepen."

De resultaten worden volgende maand aan het ministerie van justitie aangeboden. 

© Nationale Zorggids