Normal_geld_briefgeld

Kinderpsychiatrische instellingen moeten mogelijk miljoenen euro's terugbetalen aan zorgverzekeraars. Dit komt omdat de zorgverzekeraars de regels over 2013 en 2014 streng toepassen. Dat schrijft Robert Vermeiren, hoogleraar en directeur Kinder en Jeugdpsychiatrie aan het Curium LUMC, in een opiniestuk op Skipr. 

Vermeiren stelt dat de problemen komen door het zelfonderzoek dat door zorginstellingen en zorgverzekeraars is afgesproken. Accountants hebben aangegeven dat zij geen oordeel konden vormen over de opbrengsten van instellingen, omdat er meerdere interpretaties in beleidsregels mogelijk zijn. “Wat begon met een handvol criteria, groeide al gauw naar een onderzoek op 26 criteria. Dossiers van kinderen uit 2013 en 2014 moesten en masse doorgelicht worden”, aldus Vermeiren.

Volgens de hoogleraar is het probleem bij de betrokken instanties bekend. Een oplossing laat echter nog op zich wachten. GGZ Nederland geeft aan dat het verhaal hen bekend voor komt. "Wel speelt het breder dan alleen in de jeugd-ggz”, zegt een woordvoerster. “Maar de problematiek lijkt in de jeugd-ggz wel het grootst."

© Nationale Zorggids