Logo_266px-bisphenol_a_skeletal

Uit onderzoek van RIVM blijkt dat Bisfenonal A (BPA) gevaarlijk is voor ongeboren baby's en jonge kinderen. Blootstelling aan BPA op jonge leeftijd kan later ernstige gevolgen hebben. Het kabinet wil de dagelijkse blootstelling hieraan verminderen. Volgens het Voedingscentrum is het niet gemakkelijk om hierover een advies te geven, want de stof zit in verpakkingen van etenswaren, plastic flessen en magnetrondoosjes. Daardoor kan het in eten en drinken terechtkomen. Dit meldt RTL Nieuws.

Het Voedingscentrum heeft een aantal tips voor zwangere vrouwen en ouders van jonge kinderen om zo min mogelijk in contact te komen met BPA. Als eerste stelt het dat borstvoeding voor baby's het beste is. In het advies staat dat de voordelen van borstvoeding opwegen tegen de nadelen van de kleine hoeveelheden BPA die de baby via moedermelk binnenkrijgt. Het belangrijkste advies voor jonge kinderen die geen borstvoeding meer krijgen is dat ze zo gevarieerd mogelijk moeten eten. Het is niet bekend in welke voedingsmiddelen de schadelijke BPA zit, als het kind gevarieerd eet is het zeker dat het nooit grote hoeveelheden BPA binnenkrijgt, stelt het Voedingscentrum.

Voor meer adviezen moeten het Voedingscentrum en RIVM meer onderzoek doen. De Drentse Verloskundigenpraktijk Hoogeveen heeft ook tips, maar deze behoren niet tot de adviezen van  RIVM: koop vers en onverpakt voedsel, pas op met opwarmen, ventileer het huis goed en houd mate. Gebruik bijvoorbeeld babyverzorgingsproducten alleen als het nodig is. 

©Nationale Zorggids