Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

De gemeenten Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem moeten van de rechter de jeugdhulp voor 2017 opnieuw aanbesteden. De rechtbank oordeelde begin deze maand dat beide gemeenten de jeugdzorg onwettig aanbesteedden en dat zij ten onrechte alle financiële risico’s van de jeugdzorg probeerden af te schuiven op zorginstellingen. Dit verandert echter niets voor andere gemeenten. Dat meldt het Binnenlands Bestuur.

Gemeenten hoeven hun aanbestedingsprocedure niet aan te passen, schrijft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Met name omdat de rechter de wijze waarop niet afstrafte, maar de voorwaarden voor de zorgaanbieders konden niet door de beugel. 

“De uitspraak van de voorzieningenrechter zegt niets over het instrument van de aanbesteding om de inkoop van jeugdhulp vorm te geven. Aanbesteden is een gebruikelijke wijze waarop gemeenten de inkoop ten behoeve van hun jeugdhulptaken vormgeven”, zegt Van Rijn in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Nine Kooiman. Zij wilde onder andere dat er een verbod komt op het aanbesteden van jeugdhulptaken via veilingsites, maar dat zal niet gebeuren. Veilingsite TenderNed is specifiek voor het bekendmaken van aanbestedingen en is bovendien verplicht.

Door: Redactie Nationale Zorggids