Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

De ministeries Veiligheid en Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan een onderzoek uitvoeren naar jeugdzorginstelling Pactum en Jeugdbescherming Gelderland. Aanleiding hiervoor is een veroordeelde pedofiel (Van M.) die in ieder geval drie pleegkinderen kreeg van Pactum. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In 2000 was de pedofiele man onder andere al veroordeeld voor seksueel misbruik van zijn minderjarige nichtje. In die tijd kon hij echter een opvang voor pleegkinderen openen. Pactum die Van M. voorzag van pleegkinderen, ontving nooit een verklaring omtrent gedrag van hem. Na zeven maanden kwam de jeugdzorginstelling erachter dat hij meerdere malen was veroordeeld voor het seksueel misbruiken van minderjarige meisjes.

Pactum stond in 2009 al onder toezicht van de Inspectie Jeugdzorg nadat deze concludeerde dat de plaatsing van pleegkinderen niet goed verliep. De pleeggezinnen of pleegouders werden vaak niet gecontroleerd op geschiktheid of veiligheid, terwijl kinderen daar langere tijd verbleven.

Volgens de jeugdzorginstelling worden pleeggezinnen binnen dertien weken beoordeeld op geschiktheid. Echter werd één van de meisjes die bij de veroordeelde man verbleef bijna 10 maanden lang seksueel misbruikt. Hiervoor is hij uiteindelijk veroordeeld tot een celstraf  van achttien maanden.

Van M. woont inmiddels in Duitsland, waar hij ook wordt verdacht van seksueel misbruik. Hij is daar directeur van een asielzoekerscentrum en heeft vermoedelijk een 22-jarig Syrisch meisje misbruikt. Om bij het asielzoekerscentrum aan het werk te kunnen, heeft hij een Duitse verklaring omtrent gedrag afgegeven. De inspecties vragen zich af wat de exacte gegevensuitwisseling tussen Nederland en Duitsland is geweest. Minister Van der Steur heeft voor het einde van dit jaar meer informatie over de zaak. 

Door: Redactie Nationale Zorggids