Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De Raad van de Kinderbescherming is door een Amsterdamse rechter berispt omdat het niet grondig genoeg onderzoek heeft gedaan in de zaak van een vechtscheiding. De vader zou volgens de moeder ontucht hebben gepleegd met hun zoon, maar de zorgen van de vrouw werden niet grondig genoeg onderzocht. Ook het Openbaar Ministerie (OM) werd door de rechter op de vingers getikt. Dit meldt Volkskrant.

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat de Raad van de Kinderbescherming heeft nagelaten zorgvuldig onderzoek te doen naar de pedoseksuele verlangens van de vader, die tijdens de vechtscheiding het eenhoofdig gezag kreeg over zijn zoon. De man is zowel in de Verenigde Staten als in Nederland veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens tijdens zijn werk als scoutingleider.

Hoewel de Raad van de Kinderbescherming wel onderzoek deed na de grote zorgen van de moeder, was dit volgens het gerechtshof niet diepgaand genoeg. Zo had de man gevraagd moeten worden naar zijn pogingen om herhaling van zijn pedoseksuele gedragingen te voorkomen. Ook had gekeken moeten worden naar hoe hij zich beschermt tegen pedoseksuele verlangens.

Het OM zou ook onjuist hebben gehandeld in de zaak. De vader deed aangifte van smaad tegen zijn ex-vrouw, omdat zij de instanties had ingelicht over zijn pedoseksuele veroordelingen. Het OM oordeelde dat er inderdaad sprake was van smaad maar heeft de vrouw niet vervolgd. Dit zou volgens de rechter betekenen dat een ouder niet straffeloos kan waarschuwen voor het gedrag van de andere ouder. De Raad zou juist met expertise moeten handelen wanneer de veiligheid van een kind in gevaar komt.

Of de vader het jongetje ook misbruikt heeft, wordt in de rechtszaak niet behandeld. De jongen heeft tegen zijn moeder gezegd dat zijn vader naaktfoto’s van hem maakte, aan zijn geslachtsdeel zat en daar ook tattoostickers op plakte. De vader ontkent dit.

Door: Redactie Nationale Zorggids