Normal_notities__papieren__administratie__boekhouding__rapporten

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat gemeenten en instellingen gebruik maken van dezelfde standaarden voor het verwerken van facturen en het afsluiten van contracten. Aanbieders van jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning gaan daardoor minder administratieve druk ervaren. Ook wil de minister gemeenten zo nodig kunnen dwingen om regionaal samen te werken.  Dit staat in een wetsvoorstel dat hij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het verminderen van de administratiedruk in de zorg is een belangrijk speerpunt van het kabinet. Minister De Jonge: “Het zijn mensen die in de zorg het verschil maken. Zorg is mensenwerk. En dus hebben we het ons aan te trekken als de mensen in de zorg tegen een steeds grotere papierberg aanlopen”.

Zorgaanbieders die met verschillende gemeenten te maken hebben, ervaren de laatste jaren een toenemende administratiedruk. Sommige aanbieders hebben extra mensen moeten aannemen om deze administratie af te handelen. Samen met gemeenten en zorgaanbieders heeft de minister afspraken gemaakt over gegevensuitwisseling en het standaardiseren van berichtenverkeer. Zorgaanbieders krijgen hierdoor meer financiële ruimte en meer tijd voor zorg.

Hetzelfde wetsvoorstel regelt dat de minister van Volksgezondheids regionale samenwerking tussen gemeenten af kan dwingen als gemeenten onderling niet tot goede samenwerkingsafspraken komen. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als gemeenten geen goede afspraken maken over het inkopen van specialistische jeugdhulp.

Door: Redactie Nationale Zorggids