Normal_voetbal

Amerikaanse onderzoekers hebben geen verband gevonden tussen kanker bij kinderen en het sporten op een kunstgrasveld met rubberkorrels. Twee kankerspecialisten gingen op onderzoek uit in Californië waar de meeste sportvelden in Amerika liggen. Op de sportvelden keken ze naar het al dan niet aanwezige rubbergranulaat en het aantal kankergevallen in de regio. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

“Onze bevindingen tonen geen verband tussen blootstellingen van individuen aan velden met rubberkorrels en het aantal gevallen van kanker. Het mijden van deze velden vanwege angst voor een verhoogd kankerrisico is niet gerechtvaardigd” zo concluderen de twee vooraanstaande specialisten.

In 2016 haalden sportclubs en ouders massaal hun kinderen van de kunstgrasvelden in Nederland af, omdat het volgens Zembla gevaarlijk was voor de gezondheid van de sporters. Het RIVM concludeerde eerder al dat de aanwezigheid van de kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels te verwaarlozen was, maar het Amerikaanse onderzoek liet nog even op zich wachten.

Politieke partijen zijn blij met het nieuws, maar benadrukken dat kunstgras met rubbelkorrels ook invloed heeft op ons water en het milieu. PVV en GroenLinks zien sporters alsnog liever op echt gras om die reden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids