Normal_vaccinatie_vaccin_inenting

GGD IJsselland ziet een toename van het aantal reformatorische jongeren dat zich in het geheim laat vaccineren. Deze zogenoemde spijtoptanten stellen hun ouders hiervan vaak niet op de hoogte. Waar er tien jaar geleden slechts tien jongeren per jaar naar de GGD gingen voor een stiekeme inenting, is dat sinds vorig jaar gestegen naar ruim honderd per jaar. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

GGD IJsselland heeft onder meer de gemeenten Staphorst, Kampen, Steenwijkerland en Zwolle onder haar hoede. Cijfers over een eventuele toename van spijtoptanten in de Bijbelgordel zijn helaas niet bekend, omdat die daar niet zijn bijgehouden. Prikdeskundige Riny ter Avest deed dit in de regio IJsselland echter wel.

Reformatorische ouders lieten hun kinderen vroeger niet vaccineren. Dit betekent dat zij én bij hun geboorte én later in hun leven geen inentingen kregen. Nu deze kinderen 15, 16 of 17 jaar zijn, vinden ze het vervelend dat ze niet beschermd zijn tegen bepaalde zieken en daarom nemen ze het heft in eigen handen.

Soms gaat het niet alleen om een angst voor besmetting, maar laat een jongere zich vaccineren uit praktische overwegingen. “Bijvoorbeeld als jongeren vanwege studie naar het buitenland gaan om stage te lopen. In sommige landen is gevaccineerd zijn verplicht. Of scholen stellen het als eis bij een schooltrip. Dat is nu actueel als het om Italië gaat , daar was een mazelenuitbraak en scholen die daarheen gaan zeggen dan: kinderen die niet gevaccineerd zijn, mogen niet mee”, zegt Ter Avest.

Ouders die hun kinderen niet laten inenten tegen twaalf verschillende ziektes, doen dit omdat ze denken dat het niet mag van God of omdat ze het als wetenschappelijk product afwijzen. Andere ouders denken dat vaccinaties juist de boosdoener zijn en hun kinderen ziek maken. Jongeren die op zich op latere leeftijd laten inenten, doen dit in 75 procent van de tijd zonder ouder. 

Door: Redactie Nationale Zorggids