Normal_gevangenis_cel

Een 16-jarig meisje is afgelopen weekend in een politiecel gezet nadat bleek dat zij met een identiteitsbewijs van een vriendin een café probeerde binnen te komen. Voorafgaand hieraan probeerde de politie haar ouders te bereiken, maar omdat dat niet lukte moest ze een nacht de cel in. De Kinderombudsman heeft kritisch gereageerd en stelt dat minderjarigen alleen in het uiterste geval een nachtje in een politiecel mogen verblijven. Dit meldt Trouw. 

“Duidelijk is dat minderjarigen niet vastgezet mogen worden enkel en alleen omdat zij een valse identiteitskaart hebben. Opgesloten worden in een politiecel is een enorm ingrijpende gebeurtenis die veel impact kan hebben op een kind”, zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

De politie mag kinderen tussen de 12 en 18 jaar in een politiecel houden, maar als het aan Kalverboer ligt worden alle alternatieven eerst uitgebreid bekeken. Een kind zou bijvoorbeeld in een andere ruimte op het politiebureau kunnen wachten, of naar huis gebracht kunnen worden. Pas als het echt niet anders kan én de politie het besluit goed kan onderbouwen, zou een kind in de politiecel gezet kunnen worden.

Volgens de politie was er geen andere optie, maar ook advocaat Maarten van de Weerd ziet dit net als de Kinderombudsman anders. Hij is van mening dat de politie haar thuis had moeten afzetten, zodat ze zich de volgende dag samen maar haar ouders naar het politiebureau kon afreizen om verantwoording af te leggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids