Normal_jeugdzorg

Familietherapie is het nieuwe wapen in de strijd tegen recidive onder jeugdcriminelen. Hoewel de jeugdcriminaliteit blijft dalen, gaan steeds meer jongeren na vrijlating weer het foute pad op. Jeugdgevangenissen gaan ook meer inzetten op maatwerken om recidive tegen te gaan. Dit meldt NOS. 

"Nu is er maar één soort gevangenis waar alle jongeren die veroordeeld zijn door de rechter terechtkomen. De one-size-fits-all-gevangenis zeggen we weleens. Met een hoog, beveiligd hek en een zware zorgintensiteit. Maar in de toekomst komen er verschillen in zorg- en beveiligingsniveau's”, zegt directeur Angelique Koevoets van justitiële jeugdinrichtingen.

Kleinschalige opvang voor 'lichte' jeugdcriminelen

Het is de bedoeling om jongeren die een kleiner misdrijf hebben gepleegd, in kleinschalige opvang te plaatsen en de jongeren die zware delicten hebben gepleegd goed te bewaken in een specialistische voorziening die landelijk wordt geregeld. Jongeren in kleinschalige opvanginstellingen hebben de vrijheid om op eigen houtje naar school of werk te gaan. Jongeren in gesloten jeugdgevangenissen hebben dat niet. Dit zijn vaak de zware casussen en jongeren die jeugd-tbs opgelegd hebben gekregen.

Ook in de gesloten gevangenissen zal het niet one-size-fits-all zijn. Daar is het eveneens de bedoeling om meer maatwerk te leveren zodat terugval na vrijlating wordt tegengegaan. 

Door: Nationale Zorggids