Normal_kind_wonderkaars_vuurwerk_sparkler_hand

Brandwondenarts Sonja Scholten van het Martini Ziekenhuis waarschuwt voor de gevaren van ogenschijnlijk veilig kindervuurwerk, zoals sterretjes. Ieder jaar ziet zij kinderen met brandwonden binnenkomen, veroorzaakt door een sterretje dat in een synthetische jas of kraag met een bontje terechtkomt. Ook sterretjes en tolletjes die populair zijn onder kinderen, kunnen tot ernstige brandwonden leiden. Dit meldt de Telegraaf. 

“Vuurwerk dat klem zit tegen de huid veroorzaakt ernstige brandwonden die we bijna altijd moeten opereren en waarbij we huid moeten transplanteren”, zegt Scholten over dergelijke wonden bij kinderen. Littekens die hierdoor achterblijven, verdwijnen nooit meer. Ouders zijn er volgens de arts niet van op de hoogte dat ook sterretjes gevaarlijk zijn. Als het aan haar ligt, is daar evenveel voorzichtigheid geboden als met ieder ander vuurwerk.

In het kinderbrandwondencentrum in Beverwijk zijn dit jaar al zes kinderen behandeld voor letsel dat is veroorzaakt door kindervuurwerk. 

Door: Nationale Zorggids