Normal_ritalin-540x304

Het aantal studenten dat Ritalin gebruikt neemt nog steeds toe. Het adhd-medicijn zou de concentratie zou verbeteren, maar een groot deel van de gebruikers heeft de medicatie niet via een huisarts verkregen. Onderzoekers pleiten voor maatregelen. Dit meldt het Parool.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam onder drie huisartsen, drie psychiaters en twee studentenpsychologen. Zij zagen allen een grote stijging in het gebruik van Ritalin onder studenten. De onderzoekers noemen het toenemende Ritalin-gebruik een groot probleem. Ruud Coolen, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik, vertelt dat tijdens lezingen aan studenten vaak de vraag wordt gesteld wie er nog nooit Ritalin heeft gebruikt. “Er zaten tachtig studenten in de zaal en maar vier staken hun hand op.”

Wat doet Ritalin?

 
Ritalin zorgt, naast een betere concentratie, ook voor andere werkingen. De gebruiker kan rusteloos, slapeloos, nerveus of duizelig worden. Ook neveneffecten zoals misselijkheid, buikpijn, minder eetlust en hoofdpijn kunnen optreden. Daarnaast is de combinatie met zwaar alcoholgebruik gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral bij niet-gediagnosticeerde studenten is het gevaar op gezondheidsklachten groot.
 

Studenten gebruiken Ritalin om prestatiedruk

 
Mogelijke redenen voor het Ritalin-gebruik die de onderzoekers noemen zijn de verhoogde prestatiedruk van buitenaf en de hoge studiebelasting in het hoger onderwijs. Coolen noemt nog een andere reden: volgens hem moeten de studenten gewoon hun telefoon een poosje wegleggen. Als de aanwezigheid van externe prikkels verminderd wordt, zou dit wonderen doen voor hun concentratie, meent hij.
 

Levendige handel in adhd-medicijn

 
De gestegen vraag naar Ritalin zorgt ook voor een levendige handel. Studenten die de medicijnen wel op doktersvoorschrift krijgen en ze zelf beperkt gebruiken, verkopen de overige pillen weer door aan hun medestudenten.
 
Maatregelen zijn nodig om het misbruik tegen te gaan. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik pleit voor meer voorlichting onder studenten. Ook moeten huisartsen het medicijngebruik van adhd’ers beter monitoren, zodat ze niet meer kunnen bestellen dan nodig is.
 
Door: Nationale Zorggids