Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

Het aantal meldingen van online kindermisbruik in Europa is sinds de inwerkingtreding van de Europese privacywetgeving in december 2020 met 46 procent afgenomen. Ict-bedrijven als Facebook gebruiken sinds de nieuwe wet geen software meer om online kindermisbruik op te sporen. Kinderrechtenorganisatie CKM, Defence for Children-ECPAt, International Justice Mission en  Terre des Hommes slaan hierover alarm. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid.

In september 2020 heeft de Europese Commissie een tijdelijke regeling voorgesteld zodat ict-bedrijven doorgaan met het gebruik van software om online kindermisbruik op te sporen. De tijdelijke regeling geldt totdat een definitieve wetgeving ingaat die in ontwikkeling is.

Het Europees Parlement heeft hier echter niet mee ingestemd. Daarom zijn ict-bedrijven gestopt met de software. Hierdoor kunnen afbeeldingen van kindermisbruik ongestoord worden verspreid via social media.

Volgens de EU-commissie voor de rechten van het kind is het aantal meldingen met bijna de helft gedaald, terwijl het online kindermisbruik niet is afgenomen. Volgens Europol wordt sinds het begin van de pandemie juist meer naar materiaal van online kindermisbruik gezocht op het internet en wordt er ook meer van verspreid. Ook proberen criminelen actiever in contact te komen met kinderen.

Verdeeldheid

Binnen het Europees Parlement is er met name verdeeldheid over het scannen van tekst in chatgesprekken op signalen van grooming (online kinderlokken). Zij vrezen voor de privacy van burgers. Om privacy te beschermen heeft het Europees Parlement voorwaarden voorgesteld waaraan software om kindermisbruik op te sporen aan moet voldoen. De anti-grooming tools die aan de gestelde veiligheidsvoorwaarden voldoen, zouden volgens de kinderrechtenorganisaties dan ook gebruikt mogen worden. Zij roepen op om te werken aan een gedegen permanente wetgeving en in de tussentijd een positie van status quo ante te hanteren, zodat bedrijven de software kunnen gebruiken zoals ze de afgelopen decennia ook deden.

Door: Nationale Zorggids