Regio Amersfoort heeft straks nog één gecontracteerde jeugdhulpaanbieder

In de regio Amersfoort gaan gemeenten vanaf 2024 de tweehonderd losse contracten in de gespecialiseerde jeugdhulp onderbrengen bij één organisatie: MetMaya. Deze organisatie wordt bijna geheel verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg. MetMaya is opgericht door  Youké, GGz Centraal en De Rading. Het doel is om de jeugdhulp betaalbaar te maken. Dit meldt RTV Utrecht. 

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg en wethouder Mirjam Havinga van de gemeente Eemnes zegt dat niemand destijds wist waar ze aan begonnen. Al snel was duidelijk dat de jeugdzorg een flinke kostenpost op de begrotingen van gemeenten was. Inmiddels zijn gemeenten het met elkaar eens: de marktwerking in de jeugdzorg is doorgeschoten.

Jeugdzorgkosten

“Met zoveel jongeren in een jeugdzorgtraject doen we kennelijk iets niet goed.”, aldus de VNG. In 2015 maakte 1 op de 10 kinderen en jongeren gebruik van jeugdzorg en nu 1 op de 7,5. Een significante stijging dus. Door onder meer bureaucratie zijn ook de kosten gestegen. Tussen 2015 en 2019 stegen de kosten met 1,9 miljoen euro. Het aantal jeugdzorgaanbieders in Nederland is alleen maar toegenomen, maar er is geen passende plek te vinden voor de meest kwetsbare kinderen met een beschermingsmaatregel, psychiatrische aandoeningen of een beperking.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky