Kinderen uit gezinshuis gehaald vanwege vermeende mishandeling

In februari heeft ’s Heeren Loo vijf kinderen uit een gezinshuis in Overasselt gehaald. Kinderen zouden er geestelijke en lichamelijk worden mishandeld, stellen ouders. De gezinsouders spreken dit tegen. Samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet ’s Heeren Loo onderzoek naar de situatie bij Eigen-Wijze. Dit meldt de Gelderlander.

In het Overasseltse gezinshuis woonden vijf kinderen die vanwege hechtingsproblemen en een problematische thuissituatie niet meer thuis kunnen wonen. Soms zijn zij met een machtiging van de rechter uit huis geplaatst. Ouders beweren dat hun kinderen geschopt en geslagen werden en er slecht gevoed werden. Zeker drie ouders zijn naar de politie gestapt, zegt een moeder. Maar bij ’s Heeren Loo zijn er geen aangiftes bekend en ook de gezinsouders zijn niet op de hoogte van een eventuele aangifte.

Conflict met ouder

De gezinsouders zeggen helemaal geen geweld tegen de kinderen te hebben gebruikt. Zij vinden dan ook dat de maatregel zicht niet verhoudt tot de feiten. Wel geeft de eigenaresse van Eigen-Wijze toe dat er één conflict met een ouder is geweest. “Met haar kind was er één situatie waarin hij gewelddadig werd. Dat hebben we volgens het afgesproken escalatieplan aangepakt. Dat betekent in het uiterste geval dat het kind, zoals toen, naar zijn kamer moet. We sluiten niemand op.” Haar man betwijfelt of dit kind hierover heeft geklaagd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky