Stockfreeimages. Huisarts Dokter

AMSTERDAM (Novum) - Huisartsen kunnen de Diane-35 pil voorlopig beter niet meer voorschrijven aan nieuwe patiënten. Dat staat in een aanbeveling van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat in de komende dagen wordt gepubliceerd, zegt voorzitter Bert Leufkens maandag in Trouw.

Een verbod op de pil is volgens Leufkens nog niet nodig. "In mei verwachten we resultaten van Europees onderzoek, die hopelijk meer duidelijkheid geven", legt hij in de krant uit. "Maar het lijkt mij nu dat we in onze aanbeveling moeten aanraden dit medicijn voorlopig niet uit te schrijven voor nieuwe patiënten, omdat het risico vooral bij het begin van het gebruik verhoogd lijkt te zijn."

De Diane 35-pil wordt vooral voorgeschreven ter behandeling van acne, lichte overbeharing en een vette huid. Volgens Leufkens wordt de pil in Nederland ook gebruikt als anticonceptiepil, vaak omdat de Diane-35 pil wel wordt vergoed in tegenstelling tot anticonceptie.

Voor zover bekend is Diane-35 niet gevaarlijk voor vrouwen die de pil al langere tijd slikken. Stoppen is dan ook niet nodig, denkt Leufkens. "Stoppen met het medicijn kan nadelig zijn, neem alleen al ongewenste zwangerschap. Want ook al is het hier formeel geen middel voor anticonceptie, wij denken dat het wel vaak zo wordt gebruikt", aldus Leufkens. "Die 160 duizend gebruiksters: zoveel vrouwen met ernstige acne zijn er helemaal niet."

Zaterdag werd duidelijk dat de pil mogelijk de oorzaak is van tien sterfgevallen. In bijna alle gevallen gaat het om zeer jonge vrouwen die overleden aan trombose of een longembolie. In Frankrijk werd de pil van de markt gehaald toen bleek dat daar vier doden waren gevallen.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) schreef vrijdag aan de Tweede Kamer dat de pil voorlopig in Nederland niet uit de handel wordt gehaald. Zij wil eerst de resultaten van een herbeoordeling afwachten.