Normal_baby_fles_1

Artsen moeten terughoudend zijn met het geven van medicijnen bij reflux-klachten bij zuigelingen. De effectiviteit van medicijnen zoals maagzuurremmers is onvoldoende bewezen en ze kunnen voor praktische problemen zorgen. Dat schrijft kinderarts Erim van Os in het vakblad MFM, zo meldt Medical Facts.

Volgens Van Os moet er meer aandacht worden besteed aan het geven van houdings- en voedingsadviezen aan ouders. Reflux, of het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm, is namelijk een veelvoorkomend en normaal fysiologisch proces bij baby's. De klachten zijn met 18 maanden meestal verdwenen. De kinderarts constateert dat veel medicijnen 'off label' worden voorgeschreven, terwijl er geen studies zijn verricht naar de effectiviteit van deze middelen op de lange termijn. Naast het ontbreken van onderzoek zijn er andere nadelen aan het voorschrijven van medicijnen aan zuigelingen met reflux-klachten. Sommige middelen bevatten bijvoorbeeld alcohol, waardoor er gewenning kan optreden.

Het voorschrijven van medicatie voor de behandeling van reflux-klachten, met name PPI's (maagzuurremmers), zou in de laatste tien jaar enorm zijn toegenomen.

© Nationale Zorggids