Normal_bevruchting_ivf_invitro_fertilisatie_sperm-egg_sperma_wiki_-c_

De vruchtbaarheidsbehandeling ivf wordt wereldwijd steeds vaker en voor steeds meer indicaties ingezet. Volgens de auteurs van een artikel in BMJ, die spreken namens de Evidence Based IVF Group, ontbreekt het aan voldoende bewijs dat dit altijd zinvol en veilig is. Dat meldt Artsennet.

In de eerste 25 jaar na de geboorte van de allereerste ivf-baby Louise Brown werden een miljoen kinderen via deze methode verwekt. Voor het volgende miljoen was nog maar twee jaar nodig. Inmiddels wordt in de ontwikkelde landen twee tot drie procent van alle baby's via in-vitro fertilisatie verwekt.

De onderzoekers van de Evidence Based IVF Group stellen vast dat het indicatiegebied voor ivf enorm is uitgebreid. Ivf werd ooit ontwikkeld voor vrouwen met onvruchtbaarheid. Nu wordt het ingezet voor vrijwel alle mogelijke vormen van verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit), inclusief onverklaarde subfertiliteit bij stellen die nog een redelijke kans hebben om spontaan zwanger te worden.

Volgens onderzoeker Esmé Kamphuis van de Evidence Based IVF Group staat het buiten kijf dat ivf een redelijke kans op zwangerschap biedt aan vrouwen die zonder hulp nooit zwanger kunnen worden. In hoeverre de kans op zwangerschap groter wordt bij onverklaarde subfertiliteit is veel minder duidelijk. Dit zou beter onderzocht moeten worden, zeker in het licht van de nadelen die kleven aan ivf, zoals meerlingzwangerschappen en mogelijk langetermijnnadelen voor het kind.

De onderzoekers, waaronder Kamphuis, vinden dat hierover meer kennis nodig is zodat er richtlijnen voor het gebruik van ivf kunnen komen.

© Nationale Zorggids