Logo_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg beoordeelt het handelen van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Bureau Jeugdzorg (BJZ) Friesland inzake de begeleiding van een gezin als onvoldoende.

Op 8 juli 2013 ontving de inspectie van BJZ Friesland een melding over de niet-natuurlijke dood van een baby. Het AMK van BJZ Friesland had naar aanleiding van meldingen onderzoek uitgevoerd in het betreffende gezin. Naar aanleiding van de melding heeft de inspectie besloten de calamiteit nader te onderzoeken. Dit houdt in dat de inspectie gesprekken voert met betrokken medewerkers en voorts de betreffende dossiers bestudeert.

Op basis van haar onderzoek beoordeelt de inspectie het handelen van het AMK van BJZ Friesland in dit gezin als onvoldoende. Tijdens het onderzoek heeft het AMK conform het protocol de veiligheidsrisico’s in kaart gebracht en vastgesteld dat hulpverlening noodzakelijk was. Het AMK is vervolgens onvoldoende nagegaan of deze hulpverlening voldoende op gang was gekomen. Ook werd de Raad voor de Kinderbescherming niet ingeschakeld nadat gebleken was dat de betrokken ouder zich niet onder behandeling liet stellen.

© Nationale Zorggids