Normal_bevruchting

Aspirine heeft mogelijk een gunstige invloed op de conceptie. Amerikaanse onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat het innemen van aspirine na een miskraam de kans op een voldragen zwangerschap kan verhogen. Dat meldt de Telegraaf.

De onderzoeker Enrique Schisterman en collega's trokken hun conclusie naar aanleiding van het onderzoek EAGeR (Effects of Aspirin in Gestation & Reproduction). Hieraan namen 1228 vrouwen deel uit vier Amerikaanse ziekenhuizen.

De onderzoekers benadrukken dat niet alle vrouwen gebaat zijn bij het innemen van aspirine als ze na een miskraam opnieuw zwanger willen worden. Alleen bij een groep vrouwen die relatief kort geleden binnen de eerste twintig weken van de zwangerschap een miskraam hadden, lijkt aspirine de kans op een goede zwangerschapsuitkomst positief te beïnvloeden. De onderzoekers achten het mogelijk dat aspirine bij deze groep de kans op bevruchting van de eicel door de spermacel kan verbeteren.

Aanvankelijk richtte het onderzoek naar de mogelijk gunstige effecten van aspirine op de zwangerschap zich uitsluitend op een groep vrouwen met een enkele miskraam binnen de eerste twintig weken van zwangerschap. Omdat er niet genoeg proefpersonen konden worden gevonden, werd de onderzoeksgroep uitgebreid naar vrouwen met meerdere miskramen in de voorgeschiedenis, ook ná een zwangerschapsduur van twintig weken.

Alle 1228 vrouwen in het onderzoek kregen foliumzuur en de ene helft kreeg daarnaast 80 mg aspirine gedurende zes weken. Als de vrouw zwanger werd, werd dit verlengd tot een termijn van 36 weken. De andere helft kreeg een placebo. In de gehele onderzoeksgroep blijkt het gebruik van aspirine geen significant effect te hebben op het aantal levendgeborenen. Bij de vrouwen uit de oorspronkelijke onderzoeksgroep bleek er wel een verschil: 62 procent van de aspirinegroep had een goede zwangerschapsuitkomst, tegenover 53 procent in de placebogroep.

© Nationale Zorggids