muziek luisteren

Vrouwen die zwanger zijn reageren sterker op muziek. Zij ervaren muziek uitgesprokener dan vrouwen die niet zwanger zijn; zo vinden ze iets mooier of onprettiger dan andere vrouwen. Hun bloeddruk verandert ook sterker wanneer zij naar muziek luisteren. Dit meldt Scientias.nl.

Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig. De onderzoekers lieten muziekfragmenten, waarvan sommige aangepast waren zodat ze minder plezierig waren om naar te luisteren, aan een groep vrouwen horen. Deel van de vrouwen was zwanger. De vrouwen die niet zwanger waren beoordeelden de muziek anders dan de aanstaande moeders. Zwangere vrouwen vonden de prettige muziek prettiger en de minder prettige muziek storender. 
 
De bloeddruk van zwangere vrouwen reageert ook sterker op muziek. Wanneer dissonante muziek geluisterd werd daalde hun bloeddruk duidelijk. Toen de dissonante muziek achteruit werd afgespeeld leidde dit in eerste instantie in een hoge bloeddruk, maar na 30 seconden was de bloeddruk weer gedaald. “Dus onplezierige muziek veroorzaakt – in tegenstelling tot sommige andere stressfactoren – niet altijd een stijging van de bloeddruk,” stelt onderzoeker Tom Fritz. “In plaats daarvan is de reactie van het lichaam net zo dynamisch als de muziek zelf.”
 
Het onderzoek doet denken dat zwangere vrouwen extra geprikkeld worden door muziek. “Elke akoestische manipulatie van de muziek beïnvloedde de zwangere vrouwen sterker dan vrouwen die niet zwanger waren.”
 
Waarom dit zo is, is nog niet bewezen. De onderzoekers vermoeden echter dat er een verband kan zijn met het feit dat het ongeboren kind zijn muziekperceptie ontwikkeld door te observeren wat voor fysieke reactie die moeder op de muziek vertoont. Hoe dit de psychologische perceptie van de moeders beïnvloedt is nog niet duidelijk. 
 
© Nationale Zorggids