Normal_chemo

Mannen met een Hodgkin lymfoom, die voorafgaand aan de behandeling van deze ziekte hun sperma laten invriezen, verdubbelen hun kans op het later krijgen van een kind. Dat blijkt uit onderzoek van  Marleen van der Kaaij, die volgende week promoveert aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat meldt de Telegraaf.

Van der Kaaij onderzocht vruchtbaarheid en onvruchtbaarheid onder mannen en vrouwen die behandeld zijn voor lymfeklierkanker. Voor vrouwen vond zij nog geen effectieve techniek om de vruchtbaarheid te behouden.

Hodgkin lymfoom is een zeldzame en meestal goed te genezen vorm van lymfklierkanker, waarbij 70 procent van de patiënten jonger dan 40 jaar is. Er is steeds meer aandacht voor de problemen die na genezing op kunnen treden als gevolg van de behandeling, zoals onvruchtbaarheid. Bij vrouwen behandeld voor Hodgkin lymfoom komt 20 procent vroegtijdig in de overgang, tegen 0,9 procent in de algemene bevolking. Per cyclus chemotherapie stijgt het risico op menopauze voor het veertigste levensjaar met 50 procent. Per jaar dat een patiënte ouder is bij start van behandeling, stijgt het risico op menopauze voor het veertigste levensjaar met 23 procent.

Volgens Van der Kaaij zijn de vruchtbaarheidsproblemen vaak terug te voeren op de therapie die tijdens de behandeling wordt gebruikt. 'Alle oudere chemotherapieschema’s voor Hodgkin-lymfoom bevatten alkylerende middelen, waarvan inmiddels bekend is dat ze erg slecht zijn voor de vruchtbaarheid. De nieuwe behandeling, die toegepast wordt voor de gevorderde stadia van de ziekte, bevat minder alkylerende middelen.'

Voor mannen bestaat de mogelijkheid om zaadcellen te laten invriezen. Deze methode blijkt de kans voor mannen om vader te worden te verdubbelen. Na behandeling van Hodgkin is een op de vijf kinderen van mannelijke overlevenden geboren dankzij ingevroren sperma.

© Nationale Zorggids