Normal_growthcone_zenuw_hersenen_neurologie_wiki_-c_

Een te vroeg geboren baby produceert geluid met een hogere frequentie dan een voldragen baby. Dit ontdekten Japanse onderzoekers, die de frequentie van huiltonen van pasgeboren baby's in kaart brachten en vergeleken met de lengte van de draagtijd en de lichaamsgrootte van de kinderen. Dat meldt Nu.nl.

Tot dusver werd aangenomen dat te vroeg geboren baby's een meer indringend geluid produceren tijdens het huilen omdat hun lichaam kleiner is dan dat van voldragen baby's. Het Japanse onderzoek laat echter zien dat de lichaamsgrootte van pasgeborenen niet of nauwelijks een rol speelt in het huilgeluid. Wel blijkt de ontspanning van de stembanden een grote invloed te hebben op de frequentie van het huilgeluid. Bij prematuur geboren baby's zijn de stembanden minder ontspannen omdat hun zogenoemde zwervende zenuw nog niet voldoende actief is. Deze hersenzenuw, de nervus vagus, loopt van de hersenen tot de onderbuik en speelt een rol bij het ontspannen van de stembanden.

De onderzoekers vermoeden dat de verminderde activiteit van bepaalde hersenzenuwen zorgt voor het schelle stemgeluid. Meer onderzoek moet uitwijzen of de activiteit van de zwervende zenuw kan worden verbeterd bij premature baby's door specifieke massages.

© Nationale Zorggids