Normal_zonneenergie_zonne-energie

Noorse onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen de activiteit van de zon en verminderde vruchtbaarheid van mensen. Bovendien blijkt zonneactiviteit een rol te spelen in de levensduur: mensen die worden geboren in een periode met veel zonneactiviteit leven gemiddeld 5,2 jaar korter. Dat meldt Nu.nl.

De onderzoekers baseren hun conclusies op onderzoek van kerkarchieven. Ze verzamelden gegevens over 9.000 personen die leefden tussen 1750 en 1900, waarbij de geboortedata van mensen werden afgezet tegen de zonneactiviteit in hun geboortejaar. Daarnaast werden gegevens vergeleken over levensduur, aantal kinderen en aantal kleinkinderen. Hieruit kwam een verband naar voren tussen hoge zonneactiviteit in de jeugd van mensen en verminderde vruchtbaarheid, die zelfs bleek door te werken bij hun kinderen. Mensen die in een periode van hoge zonneactiviteit waren geboren, hadden minder kinderen en kleinkinderen en een kortere levensduur.

Hoofdonderzoekster Gine Skjærvø vermoedt dat er meer factoren een rol hebben gespeeld bij de verminderde vruchtbaarheid, maar benadrukt dat er een duidelijk verband is gemeten tussen de activiteit van de zon en het aantal kinderen over meerdere generaties. 'Een conclusie die je kunt trekken is dat je vooral niet overmatig moet zonnebaden als je zwanger bent en veel kleinkinderen wilt krijgen', aldus Skjærvø.

In een eerder onderzoek is aangetoond dat UV-straling de aanmaak van foliumzuur kan verstoren. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind.

© Nationale Zorggids