Normal_astma

Vrouwen met astma moeten mogelijk langer wachten tot ze zwanger raken. Dat blijkt uit een Deens onderzoek uitgevoerd onder 15.000 tweelingen. Bij 27 procent van de vrouwen duurde het langer dan één jaar voordat ze zwanger raakten, tegenover 21,6 procent bij gezonde vrouwen. Dat meldt het Amerikaanse WebMD en het Belgische gezondheid.be. 

De Deense onderzoekers zeggen dat er een link is tussen onvruchtbaarheid en astma. “Op dit moment toont ons onderzoek alleen nog maar een trend aan”, zegt onderzoeksters Dr. Elisabeth Juul Grade. “Er is meer onderzoek nodig naar dit onderwerp, maar we kunnen op basis van ons onderzoek wel zeggen dat het belangrijk is om tegen astma goed behandeld te worden als je zwanger wilt raken.” Wanneer een vrouw met astma behandeld wordt, dan verbetert de kans om zwanger te raken. Ruim 30 procent van de vrouwen met astma die niet behandeld werden, hadden moeite om zwanger te raken, tegenover 24 procent van de vrouwen met astma die wel behandeld worden.
 
Dit onderzoek wil niet zeggen dat vrouwen met astma minder kinderen krijgen, er is alleen sprake van uitstel. Een andere logische conclusie van het onderzoek is dat vrouwen met astma gemiddeld op oudere leeftijd (26,2) kinderen krijgen dan vrouwen zonder astma (25,5). Volgens Dr. Avner Hershlag, hoofd van een afdeling bij het North Shore University Hospital, is de verklaring een stuk eenvoudiger. “Bij iedere ziekte zou je een dergelijk verband met vruchtbaarheid kunnen aantonen. De koppels hebben dan simpelweg minder gemeenschap. Ze voelen zich immers niet goed.”
 
© Nationale Zorggids