Normal_prematuur

Door geur van poep van geïnfecteerde baby's te herkennen, is het mogelijk om het leven van deze baby's te redden. Met behulp van eNose, een elektronische neus die aan de poep van het kind ruikt, kan achterhaald worden of een kind lijdt aan de levensbedreigende darmontsteking necrotiserende enterocolitis (NEC). Dat meldt Metro. 

De eNose moet getraind worden om de geur van NEC in babypoep te kunnen herkennen. Zieke poep ruikt namelijk anders dan gezonde uitwerpselen. Voordat de symptomen zichtbaar zijn, herkent de neus of het kind geïnfecteerd is. Maar voordat de neus daadwerkelijk in de praktijk gebruikt kan worden, moet het eerst getraind worden en zijn er minstens 300 testen met de geur van poep nodig.

De kosten van één test bedraagt honderd euro. Daarom is De Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met VUmc in Amsterdam een crowdfundingactie gestart. Ze hopen hiermee 30.000 euro op te halen.

NEC komt vooral voor bij te vroeg geboren kinderen. Ongeveer zeven procent van de kinderen die is geboren bij een zwangerschap van minder dan 32 weken krjigt NEC. Bijna één op drie kinderen met de ziekte overleeft het niet. De helft heeft last met gevolgen van de ziekte, zoals een ontwikkelingsachterstand en een kortedarymsyndroom.

© Nationale Zorggids