Normal_prematur_in_cpap_prematuur_bevalling_baby_wiki_-c_

Een nieuwe veelbelovende methode helpt prematuren op te sporen die later de ernstige darmziekte NEC (necrotiserende enterocolitis) ontwikkelen. De methode (nabij-infrarood-spectroscoptie, NIRS) helpt ook om het beloop van de ziekte te voorspellen. Dat meldt Vakblad Vroeg.

Tot nu toe is er nog geen betrouwbare methode om te voorspellen welke te vroeg geboren kinderen het meeste risico lopen om NEC te ontwikkelen. De ziekte komt voor bij zeven tot elf procent van alle te vroeg geboren kinderen. Dit komt mogelijk door onrijpheid van het immuunsysteem in de darmen. De ziekte kan leiden tot gaatjes in de darmen of zelfs het afsterven van darmweefsel.

Een verminderde doorbloeding van de darmen speelt een rol bij NEC en daarom wilde onderzoekster Nynke Schat weten of deze doorbloeding gesignaleerd kan worden voordat de ziekte zich verspreidt. Via nabij-infrarood licht kon ze de zuurfstofvoorziening van de hersenen, de darmen en de lever meten bij 140 premature kinderen in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Schat concludeert dat NIRS een belangrijke rol kan spelen bij vroegtijdig signaleren van de darmziekte en dat de behandeling hiermee verbeterd kan worden. Ze plaatst wel een kanttekening, want de SomaSensor – het apparaat waar de metingen mee worden gedaan – is moeilijk te plaatsen bij kinderen die veel te vroeg en/of veel te klein geboren zijn. 

© Nationale Zorggids