Normal_normal_zwanger__geboorte__zwangerschap

Het is goed mogelijk om via een vaginale echo het moment van de bevalling te voorspellen. Dit kan door de sluiting van de baarmoederhals te meten. Een hoogzwangere vrouw bij wie de baarmoederhals over minder dan één centimeter is gesloten, zal vermoedelijk binnen een week bevallen. Is de sluiting verder gesloten, dan neemt de kans op een snelle bevalling af. Dat schrijven Italiaanse en Amerikaanse gynaecologen in het tijdschrift BJOG, meldt NRC. 

Een dergelijke echo kan vrouwen die meer dan 37 weken zwanger zijn meer rust geven over het moment dat ze gaan bevallen. In Nederland is een vaginale echo niet gebruikelijk: dat wordt alleen gedaan als er een kans is op een te vroege bevalling of als het kind er na de 40ste week nog niet is. Op die manier kan de gynaecoloog bepalen of het inleiden van de bevalling met medicijnen kans van slagen heeft.

In de Verenigde Staten of Zuid-Europese landen wordt de vaginale echo steeds populairder. De onderzoekers hebben vijf bestaande studies samengevoegd (meta-analyse) en op basis daarvan geconcludeerd dat het moment van de bevalling goed te voorspellen is.

In Nederland wordt de bevallingsweek- of dag uitgerekend door de gynaecoloog. Dat is 40 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie en 266 dagen na de vermoedelijke bevruchtingsdag. Toch is deze voorspelling niet altijd juist. Slechts een derde van de vrouwen bevalt na 40 weken en ongeveer 1 op de 25 à 30 vrouwen bevalt op de uitgerekende dag. 

© Nationale Zorggids